Saya Ibu Yang Sibuk Tapi Tetap Support Breastfeeding

Selamat Datang Ke Laman Kehidupanku...Catatan Istimewa Dari Wanita kepada Wanita..

Khamis, 20 Jun 2013

CARA LIHAT ANAK LELAKI ATAU PEREMPUAN

Setiap kali mengandung mesti excited nak tahu jantina kan?Masa saya pregnant dulu,masa anak sulung,tak kisah sangat.Lepas preggy anak kedua tu excited sikit nak tahu.Alhamdullah dah dapat sepasang dah.Termakbul doaku.Mak saya seorang bidan dan dia boleh la dapat agak jantina baby dalam kandungan,tapi tidaklah tepat.Kalau nak tepat,scan je 4D terus.Yang ni sekadar andaian ramai...

1. Pergerakan bayi yang pertama
Sudah menjadi lumrah dunia lelaki lebih aktif dan kuat berbanding perempuan. Ibu yang hamil bayi lelaki biasanya merasakan pergerakan bayinya seawal 2-3 bulan. Manakala bayi perempuan agak lewat berbanding bayi lelaki iaitu pada bulan kelima atau enam.

2. Bahagian pergerakan bayi yang kerap
Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan yang kerap di bahagian kiri jika jantina bayi anda perempuan. Dan, bayi lelaki pula sebaliknya, di bahagian kanan. Sesetengah ibu hamil juga mengatakan posisi tidur jika hamil bayi perempuan juga lebih cenderung ke arah kiri . Sebaliknya pula jika menghamilkan bayi lelaki.

3. Bentuk perut
Cara ini adalah cara yang paling diketahui umum terutamanya jika si ibu mempunyai saiz kandungan yang agak besar dan mudah dilihat. Perhatikan perut anda pada cermin, Jika jantina janin anda adalah perempuan, maka perut anda akan kelihatan sangat bulat dan pinggang anda terasa penuh. Jika hamil bayi lelaki, perut anda akan kelihatan samada lebih bujur dan panjang ataupun kelihatan agak tajam dari sisi depan. Bahagian pinggang akan terasa lebih kosong.

4. Orang memuji anda
Cara ini adalah cara untuk anda mengetahui jantina bayi anda perempuan sahaja. Sesetengah ibu biasanya akan kelihatan lebih cantik dan berseri jika menghamilkan bayi perempuan.

5. Mengidam
Sesetengah wanita hamil mengidam makanan tertentu. Contohnya, mengidam sayur-sayuran setiap kali hamil bayi perempuan dan mengidam daging setiap kali hamil bayi lelaki. Jika anda mengidam sayur-sayuran pada kehamilan sebelumnya dan bayi anda perempuan, maka perhatikan kehamilan anda yang seterusnya, jika anda lebih cenderung memakan sayu-sayuran juga. maka kemungkinan besar bayi anda adalah perempuan.

6. Kelakuan
Si ibu biasanya menonjolkan sifat atau jantina anaknya. Contohnya, lebih suka melihat permainan budak lelaki atau wajah kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Kadangkala, si ibu juga berkemungkinan membenci jantina yang bertentangan dengan jantina anaknya.. Contohnya membenci budak perempuan jika kandungannya lelaki.


7. Cincin
Sesetengah wanita mengamalkannya untuk mengetahui kehamilan dan sesetengah melakukannya untuk tujuan suka-suka. Bagaimana mengunakannya ? Buka cincin anda dan ikatkan pada seutas benang. Angkat hujung benang itu dan biarkan cincin berada atas perut tergantung, Perhatikan cincin anda. Jika cincin anda bergoyang lurus ke hadapan, bayi anda berkemungkinan lelaki. Dan, jika pergerakan cincin ke arah melintang, bayi anda berkemungkinan besar adalah perempuan.

8. Ultrasound
Merupakan cara untuk mengetahui bayi anda 99% tepat jika si pemerhati mampu melihatnya dengan baik.Untuk lihat kaedah scan 4D,klik sini..SCAN 4D , http://misspinkypda.blogspot.com/2012/12/scan-4d_12.html

2 ulasan:

ummu khayla jual vitamin berkata...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips dapat anak lelaki.

Diana berkata...

ohhh patutla.. baby girl mmg lambat sikit ekk terasa pgerakan dia? Lain sgt saya rasa berbanding pregnant baby boy sebelum ni :)